20 Ιουνίου 2012

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ 2012


ΘΕΜΑ Α
A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.
α. Δομημένα χαρακτηρίζονται εκείνα τα προβλήματα, των οποίων η επίλυση προέρχεται από μία αυτοματοποιημένη διαδικασία.
β. Ένας αλγόριθμος μπορεί να μην έχει έξοδο.
γ. Οι δομές δεδομένων διακρίνονται σε τρεις μεγάλεςκατηγορίες: τις στατικές, τις δυναμικές και τις ημιδομημένες.
δ. Πραγματικές ονομάζονται οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται κατά την κλήση ενός υποπρογράμματος.
ε. Η σύγκριση ΄ΑΛΗΘΗΣ΄ > ΄ΑΛΗΘΕΣ΄ δίνει τιμή ΨΕΥΔΗΣ.
Μονάδες 5
Α2. Να ξαναγράψετε την παρακάτω εντολή
Αν ( Α < Β και C <> D ) και ( B > D ή Β =D ) τότε
K 1
Τέλος_αν
χωρίς τη χρήση λογικών τελεστών.                                                      Μονάδες 10
Α3. Ο παρακάτω αλγόριθμος προτάθηκε για να ελέγχει και να εκτυπώνει, αν ένας μη αρνητικός ακέραιος αριθμός είναι μονοψήφιος, διψήφιος ή τριψήφιος.
Στην περίπτωση που δοθεί αριθμός αρνητικός ή με περισσότερα από 3 ψηφία ο αλγόριθμος πρέπει να εμφανίζει το μήνυμα «Λάθος Δεδομένα».
Αλγόριθμος Ψηφία
Διάβασε x
Αν x >= 0 και x < 10 τότε
εμφάνισε ΄Μονοψήφιος΄
Αλλιώς_αν x < 100 τότε
εμφάνισε ΄Διψήφιος΄
Αλλιώς_αν x < 1000 τότε
εμφάνισε ΄Τριψήφιος΄
Αλλιώς
εμφάνισε ΄Λάθος Δεδομένα΄
Τέλος_αν
Τέλος Ψηφία
Ο παραπάνω αλγόριθμος έχει λάθος. Δώστε ένα παράδειγμα εισόδου που θα καταδείξει το λάθος που υπάρχει στον αλγόριθμο (Μονάδες 3).
Στη συνέχεια να γράψετε τον αλγόριθμο στο τετράδιο σας κάνοντας τις  παραίτητες διορθώσεις, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά (Μονάδες 7).
Μονάδες 10
Α4. Να περιγράψετε τα προβλήματα που είναι δυνατόν να παρουσιαστούν κατά την αναπαράσταση ενός αλγορίθμου, αν χρησιμοποιηθεί ελεύθερο κείμενο και φυσική γλώσσα κατά βήματα.
Μονάδες 5
Α5. Δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγορίθμου που χρησιμοποιεί ένα μονοδιάστατο πίνακα Α[20]. Ο πίνακας περιέχει άρτιους και περιττούς θετικούς ακεραίους, σε τυχαίες θέσεις. Το τμήμα αλγορίθμου δημιουργεί ένα νέο πίνακα Β[20] στον οποίο υπάρχουν πρώτα οι άρτιοι και μετά ακολουθούν οι περιττοί. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αλγόριθμο συμπληρώνοντας τα κενά:
Κ 0
Για i από ............ μέχρι ............
Αν Α[i] mod 2 = 0 τότε
Κ ............
Β[............] A[i]
Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Για i από ............ μέχρι ............
Αν Α[i] mod 2 = ............ τότε
............
Β[............] A[............]
Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Μονάδες 10
ΘΕΜΑ Β
Β1. Δίνεται ο παρακάτω αλγόριθμος
Αλγόριθμος Διοφαντική
Για x από 0 μέχρι 100
Για y από 0 μέχρι 100
Για z από 0 μέχρι 100
Αν 3*x+2*y-7*z=5 τότε εκτύπωσε x,y,z
Τέλος_επανάληψης
Τέλος_επανάληψης
Τέλος_επανάληψης
Τέλος Διοφαντική
Να κατασκευάσετε στο τετράδιό σας το διάγραμμα ροής που αντιστοιχεί στον παραπάνω αλγόριθμο.                                                                Μονάδες 10
Β2. Δίνονται οι πίνακες DATA[7], L[7], R[7], οι οποίοι περιέχουν δεδομένα, όπως φαίνονται στα παρακάτω σχήματα:

DATA
1
2
3
4
5
6
7

Ψ
Β
Ο
Κ
Η
Φ
Σ

L
1
2
3
4
5
6
7

5
4
2
6
7
3
1

R
1
2
3
4
5
6
7

6
4
7
5
6
1
2

Χρησιμοποιώντας τους ανωτέρω πίνακες, να εκτελέσετε το παρακάτω τμήμα αλγορίθμου και να συμπληρώσετε τον πίνακα τιμών, αφού τον μεταφέρετε στο τετράδιό σας.
ΓΡΑΜΜΑ ΄Σ΄
Κ 1
Όσο DATA[K] <> ΓΡΑΜΜΑ επανάλαβε
Εκτύπωσε DATA[K]
Αν DATA[K] > ΓΡΑΜΜΑ τότε
Κ L[K]
αλλιώς
Κ R[K]
Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Εκτύπωσε DATA[K]
Πίνακας τιμών
ΓΡΑΜΜΑ
Κ
ΟΘΟΝΗ (ΕΚΤΥΠΩΣΗ)
Σ














Μονάδες 10
ΘΕΜΑ Γ
H κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται για την προστασία των μεταδιδομένων πληροφοριών. Ένας απλός αλγόριθμος κρυπτογράφησης χρησιμοποιεί την αντιστοίχιση κάθε γράμματος ενός κειμένου σε ένα άλλο γράμμα της αλφαβήτου.
Για το σκοπό αυτό δίνεται πίνακας ΑΒ[2,24], ο οποίος στην πρώτη γραμμή του περιέχει σε αλφαβητική σειρά τους χαρακτήρες από το Α έως και το Ω. Στη δεύτερη γραμμή του βρίσκονται οι ίδιοι χαρακτήρες, αλλά με διαφορετική σειρά. Κάθε χαρακτήρας της πρώτης γραμμής κρυπτογραφείται στον αντίστοιχο χαρακτήρα της δεύτερης γραμμής, που βρίσκεται στην ίδια στήλη.
Επίσης, δίνεται πίνακας ΚΕΙΜ[500], ο οποίος περιέχει αποθηκευμένο με κεφαλαία ελληνικά γράμματα το προς κρυπτογράφηση κείμενο. Κάθε χαρακτήρας του κειμένου βρίσκεται σε ένα κελί του πίνακα ΚΕΙΜ[500]. Οι λέξεις του κειμένου χωρίζονται με έναν χαρακτήρα κενό (΄ ΄), ενώ στο τέλος του κειμένου μπορεί να υπάρχουν χαρακτήρες κενό (΄ ΄), μέχρι να συμπληρωθεί ο πίνακας. Να αναπτύξετε αλγόριθμο ο οποίος:
Γ1. Να εμφανίζει το πλήθος των χαρακτήρων κενό (΄ ΄), που υπάρχουν μετά το τέλος του κειμένου στον πίνακα ΚΕΙΜ[500]. Αν δεν υπάρχει χαρακτήρας κενό μετά τον τελευταίο χαρακτήρα του μη κρυπτογραφημένου κειμένου, τότε να εμφανίζεται το μήνυμα: «Το μήκος του κειμένου είναι 500 χαρακτήρες». Θεωρήστε ότι ο πίνακας ΚΕΙΜ[500] περιέχει τουλάχιστον μία λέξη.
Μονάδες 5
Γ2. Να κρυπτογραφεί τους χαρακτήρες του πίνακα ΚΕΙΜ[500] στον πίνακα ΚΡΥΠ[500], με βάση τον πίνακα ΑΒ[2,24]. Η κρυπτογράφηση να τερματίζεται με το τέλος του κειμένου. Δίνεται ότι κάθε χαρακτήρας κενό, που υπάρχει στον πίνακα ΚΕΙΜ[500], παραμένει χαρακτήρας κενό στον πίνακα ΚΡΥΠ[500].
Μονάδες 7
Γ3. Να εμφανίζει το πλήθος των λέξεων του κειμένου, καθώς και το πλήθος των χαρακτήρων που έχει η μεγαλύτερη λέξη του κειμένου στον πίνακα ΚΡΥΠ[500]. Θεωρήστε ότι η μεγαλύτερη λέξη είναι μοναδική.
Μονάδες 8
ΘΕΜΑ Δ
Εταιρεία που ασχολείται με μετρήσεις τηλεθέασης καταγράφει στοιχεία, ανά ημέρα και για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, τα οποία αφορούν την τηλεθέαση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων που προβάλλονται από πέντε (5) τηλεοπτικούς σταθμούς. Για τη διευκόλυνση της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων να αναπτύξετε πρόγραμμα το οποίο:
Δ1. Να περιλαμβάνει τμήμα δηλώσεων.                                      Μονάδες 2
Δ2. Για κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να δέχεται το όνομά του και το πλήθος των τηλεθεατών που παρακολούθησαν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων κάθε μέρα της εβδομάδας, από Δευτέρα έως και Κυριακή. Να μη γίνει έλεγχος εγκυρότητας.                                                                   Μονάδες 4
Δ3. Να καλεί για κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς κατάλληλο υποπρόγραμμα, το οποίο να υπολογίζει και να επιστρέφει το μέσο πλήθος
τηλεθεατών, που παρακολούθησαν το κεντρικό δελτίο ειδήσεών του, τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Να αναπτύξετε το κατάλληλο υποπρόγραμμα.
Μονάδες 4
Δ4. Να εμφανίζει τα ονόματα των σταθμών για τους οποίους ο μέσος όρος τηλεθέασης του Σαββατοκύριακου (2 ημέρες) ήταν τουλάχιστον 10% μεγαλύτερος από το μέσο όρο τηλεθέασης στις καθημερινές (Δευτέρα έως και Παρασκευή).                                                                                            Μονάδες 5
Δ5. Να εμφανίζει τα ονόματα των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι κάθε ημέρα, από Δευτέρα έως και Κυριακή, παρουσιάζουν συνεχώς, από ημέρα σε ημέρα, αύξηση τηλεθέασης. Αν δεν υπάρχουν τέτοιοι σταθμοί, να εμφανίζει το μήνυμα: «Κανένας σταθμός δεν είχε συνεχή αύξηση τηλεθέασης».
Μονάδες 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου