15 Ιουνίου 2011

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ 2011


ΘΕΜΑ Α
Α1. Πότε ένα πρόβλημα χαρακτηρίζεται:
α. επιλύσιμο β. δομημένο γ. υπολογιστικό                                  Μονάδες 6
Α2. Να ξαναγράψετε στο τετράδιό σας το παρακάτω τμήμα προγράμματος, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μη εμφωλευμένες απλές δομές επιλογής Αν ... Τότε ...Τέλος_αν.
Αν Χ<> Α_Μ(Χ) Τότε
Γράψε “Λάθος”
Αλλιώς_αν Χ<=0 Τότε
Γράψε “Μη Θετικός”
Αλλιώς
Γράψε “Θετικός”
Τέλος_αν                                                                               Μονάδες 6
Α3. Να ξαναγράψετε στο τετράδιό σας καθένα από τα παρακάτω τμήματα αλγορίθμου, χρησιμοποιώντας μόνο μία δομή επανάληψης Για ... Από .... Μέχρι και χωρίς τη χρήση δομής επιλογής.
(α)
(β)
i 1
j 1
Αρχή_επανάληψης
Εμφάνισε Α[i,j]
i i + 1
j j + 1
Μέχρις_ότου j > 100
Για i από 1 μέχρι 100
Για j από 1 μέχρι 100
Αν i = 50 τότε
Εμφάνισε Α[i,j]
Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
Τέλος_επανάληψης
Μονάδες 8
Α4. Δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγορίθμου:
Για Χ από Α μέχρι Μ με_βήμα Β
Εμφάνισε Χ
Τέλος_επανάληψης
Να γράψετε στο τετράδιό σας για καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις τις τιμές των Α, Μ, Β, έτσι ώστε το αντίστοιχο τμήμα αλγορίθμου να εμφανίζει όλους:
1. τους ακεραίους από 1 μέχρι και 100
2. τους ακεραίους από 10 μέχρι και 200 σε φθίνουσα σειρά
3. τους ακεραίους από -1 μέχρι και -200 σε αύξουσα σειρά
4. τους άρτιους ακεραίους από 100 μέχρι και 200
5. τους θετικούς ακεραίους που είναι μικρότεροι του 8128 και πολλαπλάσια του 13.                                                                                              Μονάδες 10
Α5. Δίνεται ο παρακάτω ημιτελής αλγόριθμος αναζήτησης ενός αριθμού key σε έναν αριθμητικό πίνακα table N στοιχείων, στον οποίο ο key μπορεί να εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές.
Αλγόριθμος Αναζήτηση
Δεδομένα // table, N, key //
Βρέθηκε Ψευδής
ΔενΒρέθηκε ........................
i 1
Όσο ΔενΒρέθηκε = Αληθής και i<=N επανάλαβε
Αν ........................ τότε
Εμφάνισε “Βρέθηκε στη θέση”, i
Βρέθηκε ........................
Αλλιώς_αν ........................ τότε
ΔενΒρέθηκε ........................
Τέλος_αν
i i + 1
Τέλος_επανάληψης
Αποτελέσματα // Βρέθηκε //
Τέλος Αναζήτηση
Να ξαναγράψετε στο τετράδιό σας τον παραπάνω αλγόριθμο με τα κενά συμπληρωμένα, έτσι ώστε να εμφανίζονται όλες οι θέσεις στις οποίες βρίσκεται ο αριθμός key στον πίνακα table. Ο αλγόριθμος να σταματάει αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι ο αριθμός key δεν υπάρχει στον πίνακα. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα στοιχεία του πίνακα είναι ταξινομημένα σε
αύξουσα σειρά.                                                                                 Μονάδες 10
ΘΕΜΑ Β
Β1. Δίνεται τo παρακάτω τμήμα αλγορίθμου, το οποίο διαβάζει έναν θετικό αριθμό από τον χρήστη. Αν δοθεί μη θετικός αριθμός ζητάει από τον χρήστη άλλον αριθμό.
Αρχή_επανάληψης
Διάβασε α
Μέχρις_ότου α>0
Να ξαναγράψετε στο τετράδιό σας τον παραπάνω αλγόριθμο τροποποιημένο, έτσι ώστε:
α. Να υπολογίζει και να εμφανίζει πόσες φορές δόθηκε μη θετικός αριθμός. Αν δοθεί την πρώτη φορά θετικός αριθμός να εμφανίζει το μήνυμα “Σωστά”. (μονάδες 4)
β. Να υπολογίζει και να εμφανίζει τον μέσο όρο των μη θετικών αριθμών που δόθηκαν. Αν δεν δοθούν μη θετικοί αριθμοί να εμφανίζεται κατάλληλο μήνυμα.
(μονάδες 2)
γ. Να υπολογίζει και να εμφανίζει τον μεγαλύτερο κατά απόλυτη τιμή μη θετικό αριθμό που δόθηκε. Αν δεν δοθούν μη θετικοί αριθμοί να εμφανίζεται κατάλληλο μήνυμα. (μονάδες 5)
Β2. Δίνεται ο πίνακας Α τεσσάρων στοιχείων με τιμές:
Α[1]=3, Α[2]=5, Α[3]=8, Α[4]=13 και το παρακάτω τμήμα αλγορίθμου:
i 1
j 4
Όσο i<=3 επανάλαβε
πρόχειρο Α[j]
A[j] Α[i]
Α[i] πρόχειρο
Γράψε Α[1], Α[2], Α[3]
i i + 1
j j – 1
Τέλος_επανάληψης
Να γράψετε τις τιμές που θα εμφανισθούν κατά την εκτέλεσή του.  Μονάδες 9
ΘΕΜΑ Γ
Ένα πρατήριο υγρών καυσίμων διαθέτει έναν τύπο καυσίμου που αποθηκεύεται σε δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 λίτρων. Να αναπτύξετε αλγόριθμο ο οποίος:
Γ1. να διαβάζει την ποσότητα (σε λίτρα) του καυσίμου που υπάρχει αρχικά στη δεξαμενή μέχρι να δοθεί έγκυρη τιμή.                           Μονάδες 2
Για κάθε όχημα που προσέρχεται στο πρατήριο:
Γ2. να διαβάζει τον τύπο του οχήματος (“Β” για βυτιοφόρο όχημα που προμηθεύει το πρατήριο με καύσιμο u954 και “E” για επιβατηγό όχημα που προμηθεύεται καύσιμο από το πρατήριο).                           Μονάδες 2
Γ3. Αν το όχημα είναι βυτιοφόρο τότε να γεμίζει τη δεξαμενή μέχρι την πλήρωσή της. (μονάδες 3)
Αν το όχημα είναι επιβατηγό τότε να διαβάζει την ποσότητα καυσίμου την οποία θέλει να προμηθευτεί (μονάδες 2) και, αν υπάρχει επάρκεια καυσίμου στη δεξαμενή, τότε το επιβατηγό όχημα να εφοδιάζεται με τη ζητούμενη ποσότητα καυσίμου, διαφορετικά το όχημα να μην εξυπηρετείται (μονάδες 3).
Μονάδες 8
Γ4. Η επαναληπτική διαδικασία να τερματίζεται, όταν αδειάσει η δεξαμενή του πρατηρίου ή όταν δεν εξυπηρετηθούν τρία διαδοχικά επιβατηγά οχήματα.
Μονάδες 4
Γ5. Στο τέλος ο αλγόριθμος να εμφανίζει:
α. τη μέση ποσότητα καυσίμου ανά επιβατηγό όχημα που εξυπηρετήθηκε
β. τη συνολική ποσότητα καυσίμου με την οποία τα βυτιοφόρα ανεφοδίασαν τη δεξαμενή.                                                                                                Μονάδες 4
Σημειώσεις:
Δεν απαιτείται έλεγχος εγκυρότητας για τον τύπο του οχήματος.
Θεωρήστε ότι στο πρατήριο προσέρχεται ένα τουλάχιστον επιβατηγό όχημα για το οποίο η ποσότητα καυσίμου στη δεξαμενή επαρκεί.
ΘΕΜΑ Δ
Ένας όμιλος αποτελείται από 20 εταιρίες. Να γράψετε αλγόριθμο ο οποίος:
Δ1. να διαβάζει τα ονόματα των εταιριών του ομίλου και τα κέρδη τους για κάθε ένα από τα έτη 2001 έως και 2005. (Θεωρήστε ότι τα κέρδη είναι θετικοί αριθμοί.)                                                                                               Μονάδες 2
Δ2. να υπολογίζει για κάθε εταιρία το συνολικό κέρδος της στην πενταετία.
Μονάδες 5
Δ3. να εμφανίζει το όνομα της εταιρίας με τα περισσότερα κέρδη στην πενταετία. (Θεωρήστε ότι η εταιρία αυτή είναι μοναδική.)           Μονάδες 5
Δ4. να διαβάζει το όνομα μιας εταιρίας και, αν η εταιρία αυτή δεν ανήκει στον όμιλο, να εμφανίζει κατάλληλο μήνυμα. Διαφορετικά να υπολογίζει και να εμφανίζει το έτος με τα λιγότερα κέρδη για την εταιρία αυτή. (Θεωρήστε ότι το έτος αυτό είναι μοναδικό για κάθε εταιρία.)                             Μονάδες 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου